Dodge WC52 / GMC CCKW 353

De Dodge en de GMC samen op de SRS velddag

English language version of this page here

Welkom! Deze pagina gaat over de Dodge WC52 van Andre Vet PB0AJN en de GMC CCKW 353 van Kees Stravers PB0AIA. Deze voertuigen zijn allebei geheel gerestaureerd naar de toestand waarin ze in de tweede wereldoorlog rondreden. Bij de Dodge is door Andre een uitgebreide signal corps tentoonstelling gemaakt, met diverse gerestaureerde zenders en ontvangers (BC191 / BC312, BC652 / BC653) en andere communicatie materialen.

Signal corps display, voorbeeld 1

Signal corps display, voorbeeld 2

Op deze pagina is een aantal foto's te zien van evenementen die met de Dodge en/of de GMC bezocht zijn, en er is een aantal foto's te zien van het onderhoud aan de voertuigen en de zenders, want er moet heel wat gesleuteld worden zo af en toe.

Behalve van de VRZA afdeling Oost-Brabant zijn we ook lid van Lucky Seventh.

De meeste fotos op deze pagina zijn gemaakt door Kees PB0AIA

Filmpjes

We gaan met onze tijd mee en hebben nu ook een Youtube channel met korte filmpjes gemaakt tijdens evenementen. Kijk naar beelden van een T34, Hellcat en Sherman tank, een M5 high speed tractor en een GMC DUKW hier.

Evenementen

Noorbeek, Eerde en Nijmegen

Het groene seizoen 2009 is weer begonnen. Hiermee bedoelen we natuurlijk de periode van de oorlogs herinnerings evenementen in september en oktober. We zijn met het signal corps display al weer naar een aantal evenementen uitgerukt. Er was het evenement in Noorbeek, een plaatsje onder Maastricht wat de eerste bevrijde gemeente van Nederland was, er was het evenement in Eerde, en er was het Frontstad Nijmegen evenement, waar we op het Valkhof een display hadden. Enkele foto's zijn hier.

Overloon 7th armored divison monument

Op zaterdag 27 september 2008 was er een ceremonie ter onthulling van een monument ter ere van de US 7th armoured division op het museumplein voor het Liberty Park, het bekende oorlogsmuseum van Overloon. Dit monument is opgericht om de vele soldaten van de 7th AD te gedenken die sneuvelden tijdens de aanval die startte op 27 september 1944 om de regio Overloon te bevrijden. Deze slag is de geschiedenis in gegaan als de zwaarste tankslag die ooit in Nederland is gestreden.

Het monument was nodig, want ook al startte de 7th AD de aanval, ze maakten hem niet af, want halverwege werden ze vervangen door Engelse eenheden, die het werk afmaakten en het daadwerkelijke bevrijden deden. Hierdoor is het geweldige werk wat door 7th AD gedaan is, wat in de vergetelheid geraakt. Een commissie van burgers uit Overloon en omgeving heeft het voor elkaar gekregen.

De ceremonie was zeer indrukwekkend. Er waren veel hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de US military attache kolonel Stimson, en de burgemeester van Boxmeer, de gemeente waar Overloon tegenwoordig onder valt.

Uiteraard waren we met de GMC en de Dodge present bij dit historisch moment. De foto's staan hier. Het zijn er weer een heleboel.

Eindhoven 18 september 2008

Op 18 september waren we weer present bij de bevrijdingsrit van Eindhoven. De foto's staan hier. Rijd virtueel met ons mee tot op het stadhuisplein!

Baraque de Fraiture kruispunt monument

Op zaterdag 29 September 2007 bij het Baraque de Fraiture kruispunt in Belgie was er een onthulling van een nieuw monument ter ere van de 7th Armoured division die dit zeer belangrijke kruispunt moest verdedigen tijdens de eerste week van de Battle of the Bulge in December 1944. Het nieuwe monument eert de offers van Troop D/87th Cavalry Reconnaissance Squadron Mechanized en Battery D/203rd AAA van de 7th Armored Division, en Company F/325th Glider Infantry Regiment van de 82nd Airborne Division. De GMC was aanwezig bij dit evenement. Fotos hier.

Santa Fe Event 2008

De vereniging Santa Fe hield van 13 tot 15 juni weer haar jaarlijks Santa Fe Event te Roermond. Dodge en GMC waren present. Foto's hier.

De Bewogen Jaren Hooge Mierde

Op 25 mei 2008 was er in Hooge Mierde een evenement om het oorlogsmuseum de Bewogen Jaren extra onder de aandacht te brengen. Er was een grote show met voertuigen en allerlei evenementjes voor het publiek. De Dodge was aanwezig met het Signal Corps display. De foto's staan hier

Bevrijdingsrit Eindhoven 18 september 2007

Uiteraard waren Dodge en GMC aanwezig bij de jaarlijkse rit op 18 september ter herinnering aan de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944. Fotos hier.

Remember September

In het weekend van 15-16 september was er in het park van het museum Bevrijdende vleugels een groot evenement om de bevrijding van Oost-Brabant te gedenken. Op diverse plaatsen in het park waren displays opgezet. De GMC en de Dodge waren ieder met een eigen Signal Corps display aanwezig, en er was zelfs een telexverbinding tussen beide lokaties aangelegd die prima werkte. Vooral de kinderen vonden het prachtig met elkaar te "chatten" op de manier uit de oorlog! Fotos hier.

Wageningen Bevrijdingsdefile 2008

Helaas konden we niet bij het defile in Wageningen op 5 mei 2008 zijn, en dat terwijl de groene mannen uit het zuiden er met de T34 tank heen zijn gegaan. Om het toch een beetje zichtbaar te maken, hebben we screenshots gemaakt van het live TV verslag en deze even tijdelijk online gezet. Ze staan hier

Liberty Park Overloon

Sinds het oorlogs- en verzetsmuseum Overloon was samengegaan met het Marshall museum waren we er nog niet geweest. Daar moest nodig wat aan gedaan worden. Tussen de enorme verzameling voertuigen uit de tweede wereld oorlog vonden we daadwerkelijk ook nog een BC611, BC1306 en een WS52. Foto's hier.

Veteranendag Eindhoven 2007

Dodge en GMC waren present met het signal corps display bij de regionale veteranendag op 29 juni 2007 in Eindhoven. Foto's hier

Santa Fe Roermond

Dodge en GMC waren present op het Santa Fe evenement te Roermond van 15 tot 17 juli. Het signal corps display was weer in vol ornaat aanwezig en er zijn verbindingen gemaakt. Foto's hier

Patton Drivers Ulbeek

De GMC is naar het pinkster treffen geweest van de Patton Drivers te Ulbeek (Belgie). Dit evenement is altijd een groot feest. Foto's hier

Operation Pheasant

Dit jaar verzorgden we het signal corps display bij Operation Pheasant, het 5 mei herdenkingsweekend te Waalwijk. Onze fotos van dit evenement staan hier.

Lest we forget 2006

In Venray werd wederom het prachtige Lest we forget evenement georganiseerd, een groots living history dioarama van een op volle toeren draaiend Amerikaans kamp uit de tweede wereldoorlog, gevestigd bij Venray, op een van de plaatsen waar de Amerikaanse 7th armoured division zwaar heeft gestreden tegen de bezetter. De GMC en Dodge met radiopost waren bij dit evenement natuurlijk aanwezig. Het fotoverslag staat hier.

De bewogen jaren

Terwijl de meeste Wheels leden op zondag 22 oktober druk door de modder van de Hazenpadrit crossten, en Andre met de Dodge zijn bijdrage leverde aan het JOTA scoutingevenement, was er ook een Wheels delegatie afgereisd naar Hooge Mierde, om het oorlogsmuseum De Bewogen Jaren in het zonnetje te zetten. Dit is al sinds mei 2004 gevestigd in het voormalige Rabobank gebouwtje, maar voor die tijd was het gevestigd op de bovenverdieping van cafe De Bijenkorf, een lokatie die met Wheels ritten wel eens bezocht werd. Af en toe houdt het museum een themadag om de collectie nog eens extra onder de aandacht te brengen van publiek en media, en deze zondag waren de Wheels voertuigen voor een dergelijke dag opgetrommeld. De GMC is meegeweest naar deze dag.

Verslag en foto's staan hier

Eindhoven 18 september 2006

Op 18 september 1944 is Eindhoven bevrijd van de bezetter. Ook dit jaar deden we met de GMC en de Dodge weer mee aan de traditionele bevrijdingsoptocht. Fotos hier

Santa Fe

In het weekend van 24 juni verzorgde Andre met de Dodge een Signal Corps Display op het gigantische Santa Fe evenement in Roermond. Fotos staan hier

PAK kanon Zandoerle

Op 17 juni werd na een grote restauratie het PAK kanon van Zandoerle weer terug gezet op zijn eigen plekje. De GMC was er bij. Een uitgebreid verslag staat hier, alle foto's staan hier.

SRS Zomervelddagen

De Surplus Radio Society hield haar jaarlijkse zomervelddagen van 8 tot 11 juni 2006. De GMC heeft dit evenement bezocht. Fotos staan hier

Pinkster meeting Patton Drivers Ulbeek

De GMC is meegeweest met de delegatie van Club Wheels die naar het pinkster treffen ging van de Club Patton Drivers te Ulbeek, Belgie. Deze vereniging van verzamelaars van 40-45 voertuigen vierde dit jaar zijn 20 jarig bestaan. Foto's staan hier

Bussum Bridgehead 5 tot 7 mei 2006

Met de Dodge is meegedaan aan het Bussum Bridgehead evenement. Guido is met zijn Dodge WC64 ook meegeweest en heeft vier series fotos online gezet.

Serie 1 Serie 2 Serie 3 Serie 4

Hemmen 2006

Met de Dodge is meegedaan aan het Hemmen 2006 evenement. We hebben zelf geen fotos gemaakt maar vonden wel drie fotoseries op het net. Hemmen fotos op legervoertuigen.nl Hemmen fotos op mijnalbum.nl

Wageningen 5 mei 2006

Een uitgebreid verslag van het bezoek met de GMC aan het Wageningse bevrijdingsdefile staat op deze pagina.

Alle Wageningen fotos hier

Eerste Lucky Seventh rit

We zijn lid geworden van Lucky Seventh, de afdeling van Club Wheels die zich richt op 40-45 voertuigen. Met de GMC is meegedaan aan de eerste Lucky Seventh rit, een mooie trip door de Peel. Fotos hier.

Larotropy

Met de Dodge is de Larotrophy 2006 van de scoutinggroep de Larostam te Landsart bezocht. Fotos op de Larotrophy site

SRS

Met de GMC is het SRS zomerkamp zaterdag 24 september 2005 bezocht.

Met de Dodge is meegedaan aan het SRS mid winter rendez vouz

Eerde

De Dodge was present bij Dropzone Eerde 2005

Meise Mert Geldrop

Op 29 mei 2005 stond de jaarlijkse braderie in Geldrop in het teken van de bevrijding. Dodge en GMC waren natuurlijk aanwezig. Foto's staan hier

IJsselstein

Op 050505 woonden we met de Dodge met signal corps display en de GMC de bevrijdingsfeesten in IJsselstein op 050505 bij. Ook Harry PA0TLM, Louis PA0LCE en Guido waren er bij. Foto's hier

Groesbeek

We werden verzocht om bij het Bevrijdingsmuseum Groesbeek op 1 mei 2005 een display te komen verzorgen.

Groesbeek Liberation museum fotos hier

Klank- en lichtspel Erp

Eens in de vijf jaar wordt er in Erp het Klank- en lichtspel georganiseerd, een fantastische avond vol muziek, zang, dans en toneel. Een van de thema's is oorlog en bevrijding. Met club Wheels is de Dodge er heen geweest. Foto's hier

Bevrijdingsfeest Ede 2005

We zijn met de Dodge en het zenderpark naar Ede geweest om mee te doen aan de feesten ter herinnering aan het feit dat Ede 60 jaar geleden bevrijd is. Foto's hier en hier.

Club Wheels Hazenpadrit 2004

Zondag 7 november was de jaarlijkse Hazenpadrit, een prachtige rit door de natuur van midden-brabant en een stukje Belgie, georganiseerd door Club Wheels. Het was een mooie zonnige dag, maar de dag ervoor had het heel lang geregend, en dat zorgde voor spektakulaire beelden, zoals je op de fotos goed kan zien!

Foto's

Bevrijdingsfeesten 2004

Dit jaar is het 60 jaar geleden dat Oost-Brabant bevrijd werd. Met veel evenementen werd hierbij stil gestaan. We woonden er enkele bij.

De GMC bij de viering van 60 jaar Venray bevrijd

De Dodge bij de opening van de tentoonstelling Geldrop bevrijd

De GMC op het Club Wheels bevrijdingskamp op 14 september

Schooljeugd op het bevrijdingskamp rondgeleid (16 september)

De Son en Breugel paratroopers sprong re-enacted! (17 september)

Wheels liberation camp 18 september! (Wij deden de verbindingsdienst demonstratie)

Bevrijdingsrit Eindhoven 18 september

Normandiereis 2004

PB0AJN en PB0AIA zijn met de Dodge WC52 in juni 2004 naar Normandie geweest om de herdenking van 60 jaar D-Day bij te wonen. Verslag en foto's hier

Overige evenementen

Meise Mert 2004 Presentatie van de VRZA en de groene hobby in Geldrop

Koninginnedag 2004 Dodge en GMC op het Stadhuisplein in Eindhoven

SRS Midwintercontest december 2003 met de Dodge op een veldje de zenders in vol bedrijf

Wheels Eindhoven 18 september 2003 bevrijdingsrit reeks 1

Wheels Eindhoven 18 september 2003 reeks 2

Wheels Zandhazenbivak 2003

18 september Eindhoven bevrijd rit 2002, reeks 1

18 september 2002 reeks 2

Wheels Zandhazenrit 2002

Werken aan de Dodge

En daar tussen door wordt er veel gesleuteld.

Foto's van de Dodge toen hij opgehaald werd

Foto's van de zenders die in de Dodge gebouwd zullen worden (BC191 / BC312, BC652 / BC653)

De "Ben Hur" aanhanger ophalen

Problemen Aandrijfas problemen achterdifferentieel

Meer problemen Reparatie gebroken steekas achteraandrijving

Apparatuur test voor Normandie reis De BC191 in actie

De electrische bedrading van de Dodge opnieuw gedaan

Motor onderhoud aan de Dodge

Uitlaatspruitstukpakking van de GMC vervangen

Dodge WC43

Het nieuwste project waar Andre aan begonnen is, is het restaureren van een Dodge WC43 telefoonlijnreparatievoertuig uit 1942. Het is zeldzaam dat de WC43 body nog steeds op het voertuig zit.

Foto's hier

Andere leuke trucks

Pacific M25 TR-1 tank transporter

Andere leuke zenders

Een heleboel mooie close up fotos van een Canadese Wireless set No 19 (WS19) MkIII set hier en een British WS19 MkII set hier. En hier de foto's van twee accessory boxes die er bij horen, de Wireless set No. 19 case spare valves, en de Case spare parts No. 5C, met daarin de Key and plug assembly No. 9 CDN Westclox.

Links

ww2dodge.com

www.cckw.org

www.gmccckw.nl/


Terug naar VRZA pagina