Pacific Car And Foundry TR-1 tank transporter

M25 Dragon Wagon

English version of this page here

Update: bij de links onderaan de pagina originele foto's gemaakt in 1944-1945 door een soldaat die zelf Dragon Wagons bestuurde!

The Pacific Car & Foundry Co. uit Seattle kreeg in 1942 de opdracht om een 6x6 tank transporter te bouwen. De Fruehauf trailer company uit Detroit zou voor de dieplader zorgen. De trekker was ontworpen door de Knuckey Truck Company uit San Francisco maar die was niet in staat de truck in voldoende aantallen te bouwen, dus Pacific kreeg opdracht er ook te gaan bouwen. Uiteindelijk heeft Pacific de meeste van deze trucks gebouwd.

Pacific noemde de trekker de TR-1. De truck werd aangedreven door de Hall-Scott type 440 240pk 6-cylinder benzine motor. Hall-Scott ontwierp de 440 speciaal voor de TR-1 en bouwde er ongeveer 2100. Na de oorlog werden veel TR-1s hergebruikt voor zeer zwaar vervoer, maar dan voorzien van een dieselmotor en een burger cabine zonder pantsering. De Hall-Scott motor gebruikte zeer veel brandstof, meer dan 1 liter per kilometer, dus veel nieuwe eigenaren vervingen hem door iets moderners.

Het leger noemde hem de M25 Tank Transporter 'Dragon Wagon', bestaande uit een Truck, 12-ton, 6 x 6, Tractor, M26 (Pacific) en een Semi-trailer, 40-ton, M15 (Fruehauf).

Later werd de M26A1 versie ontworpen. Deze had een normale burger cabine. Het was gebleken dat de truck bijna nooit in gevechten werd ingezet dus de bewapening was niet nodig, maar gaf het voertuig wel anderhalve ton extra gewicht en de vooras kon daar niet zo goed tegen.

De trekker moet eigenlijk vier wielen op iedere achteras hebben, maar dan zou hij te breed zijn geweest om op Franse wegen te mogen rijden. Pierre Phliponeau en zijn groep, UNIVEM Paris, houden dit geweldige voertuig op de weg.

Deze fotos zijn gemaakt in Normandie in 2004. Ik vind het een geweldige truck. Als u, lezer, er ooit een te koop weet, in wat voor staat dan ook, dan hoor ik graag van u: kees.stravers at iae.nl

Links

Photo's made by, and the story of Joe Spagnolo who drove a Dragon Wagon in the war

Meer info over de Dragon Wagon hier en hier

Veel detailfoto's van de Dragon Wagon hier


Terug naar Dodge/GMC pagina