De bewogen jaren

Terwijl de meeste Wheels leden op zondag 22 oktober druk door de modder van de Hazenpadrit crossten, en Andre met de Dodge zijn bijdrage leverde aan het JOTA scoutingevenement, was er ook een Wheels delegatie afgereisd naar Hooge Mierde, om het oorlogsmuseum De Bewogen Jaren in het zonnetje te zetten. Dit is al sinds mei 2004 gevestigd in het voormalige Rabobank gebouwtje, maar voor die tijd was het gevestigd op de bovenverdieping van cafe De Bijenkorf, een lokatie die met Wheels ritten wel eens bezocht werd. Af en toe houdt het museum een themadag om de collectie nog eens extra onder de aandacht te brengen van publiek en media, en deze zondag waren de Wheels voertuigen voor een dergelijke dag opgetrommeld. De GMC is meegeweest naar deze dag.

Het museum heeft een collectie die de periode 1939-1950 beslaat en over Nederland en Nederlands-Indie gaat. Er zijn veel uniformen te zien en voorwerpen uit de persoonlijke uitrusting van de Nederlandse, Belgische, Franse, Duitse en Engelse militairen die in de regio Hooge Mierde actief waren, maar ook de dagelijkse voorwerpen en lektuur van de burgers uit die tijd. Er zijn geen voertuigen, want zo groot is het museumgebouw niet dat die er in zouden kunnen, maar er is wel een bibiliotheek met veel documentatie de geraadpleegd kan worden, en er worden op diverse plaatsen in het museum een aantal historische films vertoond. Met vele jaren verzamelen heeft John Meulenbroeks deze collectie opgebouwd. De collectie is ongeveer in chronologische volgorde in het gebouw geplaatst, als u de aangegeven route volgt loopt u van 1939 tot 1950, van Nederland naar Nederlands-Indie.

Wheels was present met vijf jeeps, drie Dodges en de GMC. Het pleintje voor het museum was er goed mee gevuld. Het is een hele mooie plaats voor het museum, midden in het oude dorpje in het groen, op korte afstand van het grote dorpsplein. Het was aangenaam weer die zondag, dus op het plein was het net zo gezellig als in het museum.

Als u in de buurt bent, moet u het museum zeker eens bezoeken. Het adres is Floreffestraat 1, 5095 AV Hooge Mierde, en het is dagelijks geopend van 13 uur tot 17 uur. De entreeprijs voor volwassenen is 4 Euro. Voor meer informatie kunt u terecht op www.museumdebewogenjaren.nl

Meer fotos van het bezoek aan het museum staan hier


Terug naar index