VRZA logo

Vereniging voor

Radio Zend Amateurs

afd Oost-Brabant


Nieuwsberichten

PD8VER SK

Met grote verslagenheid moeten wij het overlijden melden van William PD8VER. We wisten allemaal dat zijn gezondheid te wensen overliet, maar zijn overlijden kwam voor ons toch volkomen onverwacht. Hij was een graag geziene gast op onze bijeenkomsten, waar hij iedereen met raad en daad terzijde stond. Hij was een unieke persoonlijkheid en we zullen hem missen.

JOTA

De scouting groep De Wielewaal was voor de JOTA 2010 neergestreken in museum Bevrijdende Vleugels in Best, om hun deelname aan dit evenement in WO2 sfeer te laten plaatsvinden. Ons lid Andre heeft met zijn Dodge en telefoonspullen een bijdrage geleverd. Kees PB0AIA is er weer met het fototoestel op uit getrokken om het avontuur vast te leggen. De foto's staan hier.

Raadsel van de week

Naar aanleiding van de wereldreis naar Normandie zaten we weer eens op een afdelingsavond te babbelen over de tweede wereldoorlog. Toen schoot ons lid PA3CQY te binnen dat hij tijdens de oorlog, op 10 of 11 mei 1940, een foto gemaakt had van een neergestort Duits vliegtuig. Na enige opgravingen kwam de foto tevoorschijn en u ziet hem hier staan.

Nu weten we alleen niet welk type vliegtuig het is. Wie weet hier meer van?

Klik hier voor een sterk vergrote versie van de foto, dan zie je het beter.

Dit raadsel is inmiddels door een aantal mensen geraden, waaronder Fred PD0FSH. Het is een Junker JU52, het equivalent van de Dakota van de Duitsers. Werd veel gebruikt voor parachutisten.

Het vorige raadsel is geraden door PE1BEY en PE1IVX. Het is een gereedschap om van een klein gat een zeer net groot gat te maken, oftewel een gatenpons.

Noorbeek, Eerde en Nijmegen

Het groene seizoen is weer begonnen. Hiermee bedoelen we natuurlijk de periode van de oorlogs herinnerings evenementen in september en oktober. PB0AIA en PB0AJN zijn met de signal corps displays al weer naar een aantal evenementen uitgerukt. Er was het evenement in Noorbeek, een plaatsje onder Maastricht wat de eerste bevrijde gemeente van Nederland was, er was het evenement in Eerde, en er was het Frontstad Nijmegen evenement, waar we op het Valkhof een display hadden. Voor het eerst hadden we twee displays tegelijk in werking. We hebben geprobeerd een radio verbinding op 3705 AM te leggen tussen Eerde en Nijmegen, maar helaas werd Nijmegen wel in Eerde gehoord, maar Eerde niet in Nijmegen. Vanuit Nijmegen zijn wel verbindingen gemaakt met het museum in Groesbeek, waar een heel regiment aan zendamateurs zat, en met een amateur in Hasselt (Belgie) en een amateur in het oosten van Groningen. Toch niet gek voor een TCS12 en een 20m eindgevoede langdraad.

De Bus

Nou, dat was even schrikken, toen we de achterkant van de CQ-PA van maart voor ons kregen! Een bladzijde uit de roemruchte geschiedenis van de VRZA afdeling Oost-Brabant werd daar even voor heel het land ten toon gesteld! Ik heb het natuurlijk over het bus-avontuur van deze afdeling uit begin jaren '80. Toen konden onze leden Toine en Harry voor een prikje aan een tweedehandse bus komen, en ze kregen meteen allerlei ideeen om van alles met deze bus te gaan doen. Hij is nog bij de DAF opgeknapt door de heren in hun vrije tijd, en de betreffende foto's zijn van de jaarvergadering van de afdeling toen de bus werd overgedragen.

Klik hier voor de overige busfoto's

Stuur een email aan vrzaob at dse punt nl als je personen herkent.

Nieuw bandplan voor de 40m band

Met ingang van 29 maart 2009 zal de 40 meterband officieel uitgebreid worden met 100 KHz voor de Radioamateurs op exclusieve basis. De 40 meter loopt dan van 7.000 - 7.200 KHz. Vanaf die tijd moeten de andere gebruikers (met name de omroepstations) zijn verdwenen.

Meer hierover op www.vrza.nl

VRZA en VERON richten stichting op voor het afnemen van het zendexamen

Per 1 augustus j.l. is de nieuwe Examenregeling Frequentiegebruik 2008 van kracht geworden. De zendexamens worden nu niet meer centraal gehouden door het Agentschap Telecom. In plaats daarvan kan elke door het Agentschap goedgekeurde organisatie de zendexamens nu afnemen.

De VRZA en VERON werken voortaan nauw samen in een stichting examens radiotechniek die als examinerende instelling zal gaan optreden. Deze stichting is de rechtspersoon die zorgt voor de logistieke afhandeling. Tevens levert de stichting een of meer afgevaardigden aan de Examenwerkgroep die is belast met het voeden van de database van het Agentschap waaruit de examenvragen worden betrokken.

De planning is om vr 15 november a.s. het eerste zendexamen van de stichting van VERON en VRZA te houden. De aanmelding voor een examen zal binnenkort via internet mogelijk worden.

Kandidaten kunnen zich nu al aanmelden via het E-mail adres: examensecretaris at gmail.com

Meer informatie op www.vrza.nl

Software Defined Radio

SDR is een nieuwe ontwikkeling op amateur radio gebied. Hierbij wordt een gedeelte van de signaalverwerking van het ontvangen signaal niet in de ontvanger zelf gedaan, maar in de computer. De middenfrequent gaat de computer in, en verder wordt het afstemmen en omzetten naar laagfrequent geluid helemaal door de hardware en de software in de computer gedaan. Hiermee kan een kortegolf ontvanger op afstand bediend worden. Kort geleden vonden we op internet hiervan een prachtig voorbeeld. Er is een SDR aanwezig bij de amateur radio club ETGD van de University of Twente. Het unieke van deze SDR ontvanger is dat hij door meerdere mensen tegelijk bediend kan worden, die ieder op hun eigen frequentie kunnen luisteren, te kiezen uit twee stukjes van de 80 en 40 meter band.

De SDR is op deze site te beluisteren en bedienen.

Geloso presentatie

Hier vindt u de presentatie van ons lid PA0AST over de geschiedenis van de amateur apparatuur van de Italiaanse firma Geloso.

Vergrotingen van de Geloso schema's uit de presentatie vind u hier

English language version of Geloso presentation

Er zal een speciaal nummer van het SRS bulletin verschijnen waarin een uitgebreide versie van het Geloso verhaal te lezen zal zijn.

De bunker

Op 21 en 22 mei 2005 was er bij de Birkenhof, een als boerderij gecamoufleerde bunker bij Valkenswaard waar in de tweede wereldoorlog de Duitse afluisterdienst Forschungsstelle Langeveld in gevestigd was, een radio- en militaria markt georganiseerd met medewerking van ons lid PA0AST. Ook is er een tentoonstelling te zien van radio spionage apparatuur. Meer informatie op de site van De Bunker Valkenswaard

Foto's van De Bunker en de tentoonstelling zijn op deze pagina

Normandie 2009

Enkele van onze leden zijn op reis geweest naar Normandie, om de herinnerings evenementen aan 65 jaar D-Day mee te beleven. We hebben wel klassieke zendapparatuur meegenomen, maar het programma was zo druk, dat er geen gelegenheid geweest is de installatie op te bouwen.

Een verslag met foto's staat online op Pbase

Remember september

In het weekend van 15-16 september was er in het park van het museum Bevrijdende vleugels een groot evenement om de bevrijding van Oost-Brabant te gedenken. Op diverse plaatsen in het park waren displays opgezet. We waren met de GMC en de Dodge ieder met een eigen Signal Corps display aanwezig, en er was zelfs een telexverbinding tussen beide lokaties aangelegd die prima werkte. PB0AJN had hiervoor meer dan 400 meter draad uitgerold om het kamp heen van de ene lokatie naar de andere. Vooral de kinderen vonden het prachtig met elkaar te "chatten" op de manier uit de oorlog! Fotos op de Dodge/GMC pagina

Operation Pheasant

Dit jaar verzorgden we het signal corps display bij Operation Pheasant, het 5 mei herdenkingsweekend te Waalwijk. Fotos op de Dodge/GMC pagina

Lest we forget

Ook aan de nieuwste editie van het bevrijdingskamp "Lest we forget", een groot diorama van de tweede wereldoorlog, leverden wij weer de Signal Corps bijdrage. Het evenement werd gehouden te Venray op het bosrijke terrein nabij de Maasheeseweg waar tijdens de oorlog daadwerkelijk is gevochten, de loopgraven zijn nog te zien. Door de week bezochten schoolklassen het schouwspel, en in het weekend was het publiek van harte welkom. Er werd een Amerikaans kamp uitgebeeld zodat men een idee kon krijgen in welke omstandigheden een soldaat in die tijd moest werken. Er was een groot aantal voertuigen en ornamenten te zien, en ook tanks en ander grootschalig materiaal ontbrak niet.

Meer informatie op lestweforget.nl en luckyseventh.nl

Onze fotos van dit evenement staan hier

Meise Mert 2006

Op 28 mei was het weer de jaarlijkse Meise Mert in Geldrop. Het was een ongelofelijk zonnige dag ingeklemd in een week van regen. Er was veel bekijks, mede dankzij de GMC van Kees PB0AIA.

Dit was tevens de laatste keer dat we aan deze braderie meededen.

Santa Fe

In het weekend van 24 juni verzorgde Andre met de Dodge een Signal Corps Display op het gigantische Santa Fe evenement in Roermond. Fotos op de Dodge/GMC pagina

Bevrijdingsfeesten 2006

Ons lid PB0AJN heeft met zijn Dodge en het signal corps radio display diverse 5 mei evenementen bezocht. Foto's op de Dodge pagina

SRS mid-winter rendez-vouz

Dit jaar deden we weer mee aan de SRS midwinter rendezvouz. Zenden vanuit de Dodge met klassiek materiaal. Andre PB0AJN zette weer zijn beste beentje voor.

Fotos hier

Groesbeek Liberation museum

We werden verzocht om op 1 mei 2005 een display te komen verzorgen bij het Bevrijdingsmuseum Groesbeek.

Groesbeek Liberation museum photos on the Dodge page

IJsselstein Bevrijdingsfeest

We werden verzocht om op 5 mei 2005 een display te komen verzorgen bij het bevrijdingsfeest in IJsselstein.

Fotos op de Dodge page

Meise Mert 2005

Op 29 mei 2005 had de jaarlijkse Meise Mert, de braderie waar Geldrop zijn beste beentje voor zet, het thema 60 jaar bevrijding.

Demonstratie Tesla generator

PA0TW en zijn generator

Donderdag 18 november gaf Wim PA0TW een demonstratie van de door hem gebouwde Tesla generator. Fotos van deze spectaculaire demonstratie staan hier

Geldrop 60 jaar bevrijd 2004

Op 3 oktober was er een evenement in en bij het kasteel van Geldrop ter herinnering aan de bevrijding van Geldrop. Een fraaie collectie voertuigen in de kasteeltuin en een mooie collectie oorlogsherinneringen, allemaal objecten gevonden in en rond Geldrop. PA0AST verzorgde het communicatie gedeelte van de tentoonstelling met fraaie apparatuur uit zijn collectie en PB0AJN was weer present met de Dodge. Tijdens het evenement zijn nog een behoorlijk aantal verbindingen gemaakt op 80m. De tentoonstelling kan nog tot eind van de maand bezocht worden. Fotos hier

Bevrijdingskamp 2004

In september 1944 werd Oost-Brabant bevrijd. Om dit te vieren heeft Club Wheels een Bevrijdingskamp gebouwd waar het leven van de soldaat uit die tijd getoond wordt. Wij deden de verbindingsdienst post. Fotos op de Dodge/GMC pagina

Normandiereis 2004

PB0AJN en PB0AIA zijn met de Dodge WC52 in juni 2004 naar Normandie geweest om de herdenking van 60 jaar D-Day bij te wonen. Verslag en foto's hier

Meise Mert 2004

Ook dit jaar waren we weer present op de Meise Mert braderie in Geldrop om onze hobby aan den volke te presenteren. Meer foto's op de Dodge pagina

Meise Mert 2003

Ook deze keer lieten we het zendamateurisme zien op de jaarlijkse braderie.

In 2004 zal de meise mert gehouden worden op 23 mei. Uiteraard zijn we er dan ook weer bij.

Alleenstaande zendamateur, let op uw zaak

Als u een alleenstaande zendamateur bent zonder verdere familieleden, dan raden wij u sterk aan om op schrift te stellen wat er met uw spulletjes moet gebeuren als u er niet meer bent, en dit op een makkelijk te vinden plaats neer te leggen. Als u verzuimt om dat te doen, kon er wel eens dit gebeuren met uw inventaris.

Hebt u geen vrienden aan wie u uw spulletjes kunt schenken, denk dan eens aan het museum.

Meise mert

Eind mei werd weer de jaarlijkse Geldropse braderie De Meise Mert gehouden, waarbij veel Geldropse verenigingen zich aan den volke presenteren. De VRZA Oost-Brabant was er ook bij, met kortegolf en VHF apparatuur, en wat mooie groene toestellen van heel lang geleden.

mm01-1.jpg mm01-2.jpg

mm01-3.jpg mm01-4.jpg

VRZA QSO party

guu-hk.jpg

Ook deze keer deed de afdeling Oost-Brabant mee aan de VRZA QSO party op 80m en op 2m! Ziehier de door PA0AST prachtig gerestaureerde Heathkit lijn (de Mohawk, Marauder en Warrior) waar we op HF mee werkten, met operator PA3GUU. Verder deden mee PA0KER, PA1HUB en PA1SL.

ast-ant.jpg

Ziehier het antennepark van onze contestlokatie. Links de HF rondstraler, rechts de rondstraler en richtantennes voor VHF. Als je heel goed kijkt kan je midden door het plaatje nog net de longwire zien gaan.

726hoek.jpg Het hoekje met de 726 voor de twee meter verbindingen had het niet zo druk.

Oliebollen

Elk jaar vieren we de jaarwisseling met oliebollen van Andre PB0AJN. Omdat het dit jaar de tiende keer was ontving Andre van het bestuur van de afdeling een enveloppe met inhoud. Links op de foto de oliebollenbakker en rechts uw smullende voorzitter.

uitreiking

Brand in Hoogeloon

Maandagochtend 9 oktober 2000 kregen we het schokkende bericht te horen dat de loods van Ton PE1ALH tot de grond toe was afgebrand. Ton zelf mankeert gelukkig niets.

Ton PE1ALH is een prominent zendamateur in Oost-Brabant, die er om bekend staat dat hij een enorme verzameling meetapparatuur en elektronisch materiaal had, waar veel zeldzame en unieke stukken tussen zaten. Een zeer groot deel hiervan is nu verloren. Ga naar deze pagina voor meer info.

Het nieuwe wijkgebouw is geopend

Het nieuwe wijkgebouw

Onze ruimte

Zaterdag 30 september was de open dag van Wijkgebouw Oranjeplein, nadat op 29 november het gebouw officieel was geopend door de wethouder.

De wijkvereniging heeft een eigen internet site op msn

hklijn.jpg

Toch nog maar een foto van de Heathkit lijn van PA0AST, hij is zooo mooi. vlnr Mohawk, Marauder, Warrior.

Knutselproject van de maand

PA0AST versterker 1

PA0AST versterker 2

Dit is ook een knutselproject van PA0AST, een versterker van 200W. Dat is 200W opgenomen vermogen voor de gloeistroom. Er komt nu 1600W HF uit op de 80M. Het kan beter maar de hoogspanningsvoeding (Niet op de foto) is iets te zwak. De buizen zijn 2x Philips QB5/1750.

AIAboard uit de lucht

De afdeling verzorgde AIAboard, een TelefoonBBS voor radiozendamateurs en andere technisch ge-interesseerden, te vinden op (040)2860113, 2400-28800 baud, bij de eerste keer bellen kan je al downloaden. Dit systeem is op 31 december 1999 stilgelegd

PI1RTY

Foto's van de installatie van de 23cm link tussen PI1EHV en PI8RTY

Portable via de satelliet

PE5YES met draagbare sattrx

Op de bijeenkomst van 30 maart was er een demonstratie van het werken via een amateursatelliet met een draagbare installatie. Chris PE5YES bracht een speciale antenne mee, waarbij een 2m beam en een 70cm beam geintegreerd waren op 1 boom. Deze werd met de hand op de satelliet gericht. Er op aangesloten waren een 2m en een 70cm portofoon. Chris werd gehoord door een tegenstation, maar door de te grote drukte kon het gesprek niet afgemaakt worden.

Oefenvossenjacht 11 november 1999

mjs vos spijker-rx

Ziehier het wonderlijke knutselprojekt waarmee Mart PA0MJS meedeed aan onze oefenvossejacht. Een superreg spijkerontvanger, lang geleden in elkaar gezet als knutselprojekt tijdens een JOTA. Hij werd er nog tweede mee ook, vlak na de winnaar PA3GUU. PA0TW eindigde met zijn zelfbouwontvanger als derde. Er was deze keer geen prijsuitreiking want deze jacht was slechts bedoeld als oefening voor de volgende echte vossenjacht. Na afloop was het een groot feest in het clubgebouw, want twee van onze geslaagde cursisten hadden gebak meegenomen en daar was een hoop volk op afgekomen :-) dubbel feest dus, een leuke vossenjacht en een geslaagde feest avond.

QRP

PA0AST 80m QRP trx

Zie dit fraaie 80 meter QRP zendertje, pas nieuw gebouwd. 5W uit een ECL82.

80m QRP trx en rx

Hier hetzelfde zendertje met de bijbehorende 0-V-1 enkelbuis ontvanger. Het bekende Muiderkring boek 'Hoe wordt ik zendamateur' waaruit dit apparaat is nagebouwd ligt voor de set. NB: het apparaat is dit jaar gebouwd, het is dus geen oud projekt opgediept uit de magazijnen!

Vossenjacht 3 juni 1999

de winnaar de senior winnaar

Elk jaar opent onze afdeling de jacht op een verstopte zender. Deze jaarlijkse vossenjacht, met als hoofdprijs de Geert van der Schaaf wisselbeker, werd dit jaar gewonnen door Gerard PE1MWX. Deze beker draagt de naam van Geert PA3FRS ter herinnering aan de vele bijdragen die hij bij zijn leven aan de afdeling gedaan heeft. Dit jaar was er voor het eerst ook een wisselbeker voor deelnemers van 65 jaar en ouder. Deze beker werd gewonnen door het team van Tony PA0KER en Willem PA3GJQ. Het overhandigen van de bekers werd gedaan door onze onvolprezen vos, Peter PA3GUU, die dit jaar weer een buitengewoon geniepig plekkie had ingenomen, nog gevonden door Geert.

Meise mert 30 mei 1999

VRZA OB kraam op de meise mert

Elk jaar houdt de gemeente Geldrop de Meise Mert, een braderie waarop onder andere alle in Geldrop gevestigde verenigingen zich aan den volke presenteren. Ook wij waren er bij, met een HF station, een VHF station en een morse computer. In mei 1998 waren we ook al aanwezig op de Meise Mert, toen in het centrum van Geldrop. Klik hier voor een fotoverslag van de kraam van de afdeling.

Open dag

Op zaterdag 12 september 1998 hield de VRZA afdeling Oost-Brabant een open dag in ons clubgebouw in Geldrop waarbij alle belangstellenden in techniek en radio van harte welkom waren om eens kennis te komen maken met de hobby en de VRZA Oost-Brabant. Er was een heleboel te zien! Klik hier voor een fotoverslag.

QSO party 22 november 1998

Op zondag 22 november deed de afdeling vanuit het zendhok van PA0AST mee aan de jaarlijkse VRZA QSO party. Op deze foto's ziet u links Maarten PE1PGN in SSB werken en rechts op CW Tony PA0KER. Ook werd er meegedaan door Peter PE1HJN, en Ton PA-xxxx. Ook op de jaarlijkse PACC contest is ons afdelingsstation PI4EHV present.

Afdelingsblad

CQ-VRZAob omslag

De VRZA afdeling Oost-Brabant heeft zojuist het eerste nummer van de afdelingsconvo CQ-VRZAob gestuurd aan alle leden van de afdeling die bij ons bekend zijn. Als je geen exemplaar hebt ontvangen, maar wel lid van de afdeling Oost-Brabant bent, stuur dan snel een mailtje aan vrzaob@dse.nl.


Terug naar index