In Geldrop is sinds januari 1991 een ongebruikelijk Bulletin Board/Mailbox systeem QRV. Het is te vinden op 144.813 Mhz FM. Dit BBS is een multiprotocol systeem, wat werkt met de modes RTTY, CW en packet. Het systeem is geplaatst in de shack van PI4EHV, locator cl48c. De sysop is PB0AIA. Het is ‚‚n systeem, dat zich naar buiten toe presenteert als zijnde twee mailboxen, te weten de CW mailbox PI8CWG en de RTTY mailbox PI8RTY. Het systeemprogramma is geschreven door PB0AIA, op basis van een RTTY BBS geschreven door K8BG.
Beide ingangen sturen ongeveer dezelfde teksten naar de gebruiker tijdens een QSO, en kunnen met dezelfde commandoset bediend worden.
Belangrijk is hierbij:
VVVVVVV PI8CWG DE UWCALL.
1. Berichten
QSP? Sla een bericht op voor iedereen die zich op dit systeem inmeldt, of voor iedereen die zich op het RTTY BBS inmeldt. QSPpb0aia? Sla een bericht op voor pb0aia (vul voor pb0aia de call van de geadresseerde in) QSPZAApb0aia? Stuur een bericht voor pb0aia naar het packet BBS PI8ZAA. QRU? Kijk welke berichten van u of voor u in het systeem staan. Er komt dan een lijstje met datum, afzender en titel van elk bericht. QRUall? Geef het lijstje berichten voor iedereen die zich op het CW BBS inmeldt, de nieuwste het eerst. Als er meer dan tien zijn, komen alleen de eerste tien. Geef het commando nog eens voor de volgende 10. QBMpb0aia? Kijk of pb0aia een bericht voor u in de mailbox geplaatst heeft. QTC? Geeft de nieuwste vijf berichten voor allen. QOI16? Lees bericht nr. 16 (dit kan alleen als het aan u of aan allen is gericht, of door u is geplaatst). QTA16? Verwijder bericht 16 (dit kan alleen als het door u is geplaatst of aan u is gericht).
2. Verbinding
QRQ? Laat het systeem 2 wpm sneller seinen. Beginsnelheid is 12 wpm, maximumsnelheid is 26 wpm. Het BBS onthoudt de door u gekozen snelheid en zal deze bij een volgende verbinding meteen gebruiken. QRS? Laat het systeem 2 wpm langzamer seinen. Minimumsnelheid is 8 wpm. QSL? Slaat uw verzoek om een QSL kaart op QSV? Geeft een serie V's QRT? Be-eindigt de verbinding
3. Informatie opvragen
QCLcall? Zoekt de gegevens van call op in de Hamcall callbook CDROM QDX? Geeft de nieuwste DX meldingen QUA? Geeft het laatste nieuwsbulletin over het BBS QHELP? Geeft deze commandolijst (in drie delen) QRA? Geeft een stationsbeschrijving van het BBS QTH? Geeft de locatie van het BBS QRV? Geeft de calls van de laatste 10 inloggers QTR? Geeft de systeem-tijd QRG? Geeft de systeem-frequentie
Als je voor het eerst een verbinding met het BBS maakt, probeer dan niet meteen er een bericht in te zetten. Probeer eerst enkele van de BBS info commando's. Het enige wat er dan gebeurt is dat het BBS een kort verhaaltje seint, daarna gaat het weer op een commando wachten. Ben je wat aan het toontje gewend, begin dan aan een van de andere commando's, die wat langere verhalen opleveren.
Als je met QRQ/QRS de seinsnelheid van het systeem hebt veranderd, hoef je zelf je eigen snelheid niet aan te passen. Je mag bijvoorbeeld best op 12 WPM seinen en op 8 WPM ontvangen.
Het RTTY BBS PI8RTY herkent twee commandosets. De tweede set is om er voor te zorgen dat de commando's van het CW BBS PI8CWG ook werken op het RTTY BBS. U kunt commando's uit deze sets door elkaar gebruiken.
Aanroepen
RYRYRY:PI8RTY DE UWCALL<cr>.
Cmdset 1 Cmdset 2 Betekenis 1. Berichten :STOREPA0ZZZ? :QSPPA0ZZZ? Slaat uw boodschap op bestemd voor PA0ZZZ. :STORE? :QSP? Slaat uw boodschap op bestemd voor iedereen. - :QSPZAAcall? Stuurt boodschap voor call naar packet. :VIEW? :QRU? Geeft de lijst boodschappen voor u of van u. :DIR? :QRUALL? Geeft de lijst boodschappen die voor iedereen zijn, in groepjes van 10, de nieuwste het eerst, geef het cmd opnieuw voor de volgende 10. - :QTC? Geeft de vijf nieuwste berichten voor iedereen. :HUNTplan? - Geeft alle berichten die in hun omschrijving het woord PLAN hebben. :READ95? :QOI95? Geeft boodschap 95 als deze voor u of van u is (lange teksten alleen op 75 of 100 baud). :DELETE95? :QTA95? Wist boodschap 95 als deze voor u of van u is. - :QSPZAAcall? Geeft een bericht voor Call door aan het packet BBS PI8ZAA 2. Verbinding :SPEED100? - Zet de baudsnelheid van het systeem op 100 baud (u kunt ook 45, 50 of 75 baud kiezen). - :QRQ? Zet de snelheid van het systeem op 100 baud. - :QRS? Zet de snelheid van het systeem op 50 baud. :EXPERT? - Het systeem zal u voortaan zo kort mogelijke teksten toezenden en niets meer uitleggen. :TEST? :QSV? Geeft tien regels RYRYRYRYRYRY :HOUDOE? :QRT? Het systeem meldt zich uit en zal weer gaan wachten op een aanroep. 3. Info opvragen :HELP? :QHELP? Geeft cmdlijst 1 of 2. (eerst de ene, dan de andere) :NEWS? :QUA? Geeft het huidige nieuwsbulletin over PI8RTY. :INFO? :QRA? Geeft een stationsbeschrijving. - :QTH? :QRZ? Geeft de plaats van het BBS. - :QRV? Geeft de calls van de laatste 10 inloggers. :VRZA? - Geeft het huidige VRZA infobulletin van PI4EHV, Clubstation VRZA afdeling Oost-Brabant. - :QDX? Geeft de laatste 10 DX meldingen van PI8DXE - :QCLcall? Zoekt call op in Hamcall CDROM callboek.
Geef voor elk commando enkele malen ry.
Als u het vraagteken aan het eind van het commando weglaat zal het systeem niet reageren. Geef altijd het :STOP? of :QRT? commando als u klaar bent.
Voor de ge-interesseerden nog een stationsbeschrijving. Het CW BBS PI8CWG zit samen met het RTTY BBS PI8RTY op dezelfde frequentie, op dezelfde computers en op dezelfde mobilofoon. Het is ‚‚n systeem, wat zich naar buiten toe voordoet als zijnde twee mailboxen. Een en ander zit zo gescha- keld dat er maar 1 BBS tegelijk kan zenden. Elke 7 minuten wordt er een presentmelding uitgezonden, afwisselend van PI8CWG of van PI8RTY. Beide BBS'en luisteren tegelijk of ze worden aangeroepen, dus je hoeft niet op de juiste presentmelding te wachten. Als er belangrijke contesten gaande zijn, zitten er in het RTTY baken ook actuele DX meldingen uit de DX clusters.
Maar: beide BBS'en maken niet alleen gebruik van dezelfde frequentie en hardware, ze hebben ook een gemeenschappelijke berichtendatabase! Dit betekent dat als de ene amateur in CW een bericht opgeeft aan PI8CWG, dat de andere amateur het dan in RTTY uit PI8RTY kan halen, en andersom. Dit werkt alleen voor persoonlijke post, voor berichten aan allen ligt het wat anders. Als iemand een bericht aan allen opgeeft in CW, dan kan iedereen die inlogt in RTTY dit bericht ook zien. Maar: als iemand in RTTY een bericht opgeeft aan allen, zien de inloggers in CW dit niet, tenzij men in RTTY uitdrukkelijk het commando STORE CWALL geeft. Dan kunnen wel de inmelders in beide BBS'en het bericht zien. Dit is gedaan omdat berichten in RTTY vaak nogal lang zijn, en dat zou in CW een onbehoorlijk lange doorgang van de mailbox opleveren. In de software is de lengte van de doorgangen van het BBS beperkt tot maximaal 10 minuten per keer. Berichten aan allen die een lengte hebben van minder dan 1000 tekens worden wel gezien door het CW BBS.
De transceiver is een Bosch mobilofoon, en de antenne een Komeet vertical. De RTTY en CW converter zijn home made. Het CW BBS bestaat uit een P2000 met daarop het sublieme CW decodeer programma van PA0PAZ, wat op dezelfde manier decodeert als de examencomputer van de PTT, en een Intel 386sx PC waarop de host software draait, geschreven door PB0AIA. Op deze Intel draait ook PI8RTY. Tussen deze twee computers ligt een 2400 baud RS232 verbinding, waarover de gedecodeerde tekens naar de hostprogrammatuur gaan. Het CW decodeer programma is zodanig ingesteld dat het perfect decodeert tot een snelheid van ongeveer 22 wpm. Hoger zal het niet regelen. Dit is expres gedaan, om te voorkomen dat door korte stoorpulsen op de frequentie het systeem naar een zeer hoog wpm gaat schakelen en daardoor langzaam geseinde aanroepen niet meer herkent.
De computers voor CW/RTTY en Packet zijn via een netwerkje aan elkaar gekoppeld. De computers kijken in dezelfde subdirectory van het netwerk. Daarom kan 1 computer een bestand aanmaken wat dan vervolgens door alle andere gezien kan worden. Als het BBS later uitgebreid zou gaan worden naar andere modes (ASCII, amTOR, RTTY/CW 10 meter) dan is dit zonder veel problemen mogelijk door extra computers aan het net te koppelen.
Probeer eens een verbinding met het systeem te maken. Heb geduld als alles niet meteen goed gaat (het is en blijft tenslotte een experiment, en niet het alleen maar inschakelen van een apparaat wat al door anderen helemaal foutvrij is gemaakt), en stel PB0AIA op de hoogte van wijzigingen en verbeteringen die je graag zou zien ingevoerd. Ook voorstellen voor nieuwe commando's zijn welkom. Luister naar de ronde van PI4EHV elke zondagavond vanaf 20.15 u op 145.425 voor de nieuwste info.
73 de Kees Stravers PB0AIA.
packet BBS : pb0aia@pi8rty TCP/IP SMTP : pb0aia@pi1ehv Internet email : pb0aia@amsat.org, vrzaob@dse.nl